Betrouwbare alarmering van belang op varkensbedrijf – Boerderij.nl


Door schaalvergroting groeit ook de financiële waarde achter alle technische installaties op het bedrijf. Snel en betrouwbaar doorgeven van een alarmmelding is van belang.

Als varkenshouder heb je de verantwoordelijkheid over levende have. Hierbij hoort ook een werkend alarmsysteem dat waarschuwt als er problemen zijn bij regelapparatuur, zoals het automatisch voersysteem en klimaatcomputers, maar ook bij brand.

Overschakelen van ISDN-lijnen
Volgend jaar verdwijnen de ISDN-lijnen en moeten varkensbedrijven die hier gebruik van maken, overschakelen naar bijvoorbeeld een breedbandoplossing zoals internetbellen. Indien op het bedrijf gebruik gemaakt wordt van het doorgeven van storingen via deze ISDN-lijn is het van belang of het huidige alarmeringssysteem ook geschikt is voor internetbellen. Voldoet een aanpassing van het systeem of moet er geïnvesteerd worden in een geheel nieuw systeem.

Voor veel veehouders gaf ISDN, ten opzichte van een analoge lijn, het voordeel dat op hetzelfde abonnement er tegelijkertijd gebruik gemaakt kon worden van 4 telefoonlijnen, voor bellen, internetten, eventueel nog een fax en doorgeven van de alarmering van de technische installaties in de stal. De ‘gewone’ analoge lijn, ook wel PSTN genoemd blijft nog wel bestaan. “De techniek achter analoge telefonie verandert wel, maar daar merken klanten niks van”, aldus een woordvoerder van KPN die verder aangeeft dat klanten de diensten die via de telefoonlijn lopen, ook gewoon kunnen blijven gebruiken. Voor ISDN is dat een ander verhaal, daar gaat KPN per 1 september 2019 definitief mee stoppen.

➤ Lees het hele artikel op Boerderij.nl
➤ Lees het PDF bestand

Bron: Boerderij.nl
Datum: 7-12-2018