KPN stopt met vaste lijn ISDN: ander alarmsysteem nodig


maandag 20 augustus 2018

Pluimveehouders, die werken met Octa alarm via ISDN, moeten voor 1 september 2019 een ander alarmsysteem installeren. KPN stopt namelijk met het verlenen van de dienst ISDN, vanwege de afname van gebruikers van de traditionele telefoniediensten ISDN en PSTN. Octa alarmen die werken via een zogeheten PSTN aansluiting werken nog wel na 1 september 2019.

Na 1 september 2019 werken alarmsystemen met ISDN ook niet meer. PSTN blijft voorlopig wel bestaan, maar fabrikanten van de Octa alarmen hebben de versies die werken op PSTN al vervangen door andere opties. Alarmen die nu werken met PSTN blijven het doen.

Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN, zegt: „Als boeren overgaan naar bijvoorbeeld glasvezel met IP of IP over een DSL-verbinding, kan de PSTN-verbinding ook nog in dienst blijven.”

Nog veel onduidelijk
Voor alarmen die werken met ISDN moet een nieuwe oplossing komen. Er zijn al alarmen die werken via internet met een simkaart als back-up. Deze kan dan via het mobiele netwerk bellen. „Maar met dat laatste gaan verzekeraars vaak niet akkoord”, zegt Patric Nijenhuis van Nijenhuis ICT uit het Gelderse Zieuwent. „Ik kom bij veel boeren waar het niet in orde is”, vertelt hij.

Nijenhuis informeert boeren over glasvezel en met welke providers ze dan het beste kunnen samenwerken. „Als de analoge telefoonlijn komt te vervallen, zorgt dat voor veel boeren voor een uitdaging.” Daarbij komt ook nog dat niet iedere glasvezelaanbieder de juiste kiestoon heeft waardoor PSTN apparatuur niet goed werkt.

Nijenhuis merkt bij zijn klanten dat er nog veel onduidelijk is. „Sommige boeren hebben de overstap naar glasvezel uitgesteld vanwege de alarmen waarmee zij werken. Maar nu KPN zelf stopt met de dienst, hebben ze geen keuze.”

Verzekering niet akkoord
Daarbij komt dat verzekeringsmaatschappijen vaak niet akkoord gaan met alarmsystemen die alleen werken via een internetverbinding. Nijenhuis legt uit: „Analoge lijnen bellen altijd. Bij internet plus bellen (en bellen via de glasvezel) krijg je een experiabox of glasmodem aan de muur. Die moet stroom hebben, anders kan er niet gebeld worden, en daar gaat de verzekering niet altijd mee akkoord.”

En dan zitten er ook nog verschillen in verzekeringsmaatschappijen. „Er is geen verzekeringsmaatschappij die akkoord gaat met alleen internet plus bellen”, vertelt Nijenhuis. „De verzekeringseisen voor alarmering voor mechanisch geventileerde varkens- en pluimveestallen wegen zwaarder dan de alarmeisen op een melkrobot. „Interpolis vindt dat er een back-up moet zijn. Zo moet er een noodstroomvoorziening zijn, mocht de spanning op de experiabox wegvallen.”

Lees het hele artikel op www.pluimveeweb.nl